Хуманост

Ono što je važno shvatiti je da humanost postoji samo ukoliko činimo humana djela.

 

Humanost ne znači misliti lijepe misli. Humanost znači djelovati. I to ne bilo kako. Humano djelovati znači pomagati drugima bez obzira na to koje su rase, nacionalnosti, pola, starosti, vjere i bez obzira na to jesu li ljudi, životinje ili priroda koja nas okružuje. Humana osoba je milosrdna, osjećajna, požrtvovna, nježna, brižna, odgovorna. Humana osoba stvara bolji svijet za sve koji u njemu žive. Humani čovjek je dobročinitelj, a ta riječ mnogo bolje objašnjava značenje humanosti: činiti dobro!
Humani čovjek

Humani čovjek nije human samo kada nema pametnijeg posla ili kada mu je dosadno. Humanost nije razbibriga niti hobi. Humanost je odluka na koji način ćemo se svakoga dana odnositi prema drugim ljudima, životinjama i prirodi. Svaka naša odluka može biti humana ili sebična. Sve što radimo možemo raditi tako da ono što činimo bude nekome od koristi ili da sve što radimo radimo samo za sebe bez obzira na druge. Da bismo bili humani ne moramo biti odrasli, ne moramo imati puno novaca, ne moramo biti geniji. Humani možemo i morali bi biti svi mi, svakoga dana. Mnogo je situacija u kojima možemo pokazati svoju humanost: u vlastitom domu, u školi, u mjestu stanovanja, prema prijateljima i prijateljicama ili prema sasvim nepoznatim ljudima, prema životinjama i prema prirodi koja nas okružuje.
Mnogi ljudi će biti spremni pomoći drugim ljudima, ali će se prema životinjama ponašati nehumano. Pravi humani čovjek pomaže, brine i odgovorno se ponaša prema svim živim bićima, a ne samo prema ljudima. Humani čovjek poštuje prava svakog živog bića na život, sigurnost, nenasilje i zadovoljenje osnovnih životnih potreba: hrane, vode,vazduha, kretanja/slobode.
Indijanska mudrost

Stari je Indijanac iz plemena Cherokee svome unuku ispričao: "U unutrašnjosti svakog čovjeka, svakoga od nas vodi se bitka, kao borba između dva vuka. Jedan vuk predstavlja zlo, predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, žaljenje, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivicu, grijeh, srdžbu, inferiornost, laž, egoizam. Drugi vuk predstavlja dobro, predstavlja mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrtu, srdačnost, darežljivost, istinu, saosjećanja."
Mali Indijanac se zamisli na nekoliko trenutaka pa zapita djeda : "Koji vuk na kraju pobijedi?"
Stari Indijanac odgovori: "Pobjeđuje uvijek onaj kojega hraniš."