Istorija OŠ "Anto Đedović"

Osnovna škola «Anto Đedović» u Šušanju otvorena je odmah po oslobođenju Bara 1878. godine.

 

Pisani izvori govore da je šestorazredna Pučka učiona počela sa radom 1880. godine. Stijepo Kalica je ustupio svoju kuću za školu 1880. godine. To je bila dvospratna zgrada zidana od grubo tesanog kamena. Iznad ulaznih vrata po cijeloj dužini pisalo je „Pučka učiona”. I tako vrijeme je prolazilo... U njoj je, uz razumljive prekide, nastava izvođena sve do 1979. godine. Školovanje je bilo obavezno i besplatno, školska godina počinjala je početkom septembra, a završavala se 1. jula. Nastava je izvođena svakog dana od 7 do 16 sati (subotom do 12). 

 

Izgradnjom Luke Bar i željezničke pruge Beograd – Bar, povećanjem broja stanovnika u Mjesnoj zajednici Šušanj, nastala je potreba da se četvororazredna škola, koja je radila u neadekvatnim uslovima u Gornjem Šušanju, pretvori u osmorazrednu.


Nakon katastrofalnog zemljotresa aprila 1979. godine, od sredstava solidarnosti građana širom Jugoslavije, započeta je i za pet mjeseci izgrađena ova montažna zgrada sa, u ono vrijeme dovoljnih 9 učionica, pratećim prostorijama za normalan rad škole. Škola je osnovana 26. juna 1980. godine. Krajem prve školske godine (tačnije 26.8.1981) Zbor radnika Škole odlučio je da za svoj Dan škole uzme 14. novembar, dan rođenja našeg sugrađanina i španskog borca Anta Đedovića. Takvom odlukom kolektiv je uspostavio prvu i pravu vezu sa sredinom u kojoj će obrazovno i vaspitno da djeluje, što su i pokazali rezultati te saradnje u ovom proteklom 27-mo godišnjem periodu.


Ako prolazite kroz prigradsko naselje Šušanj tj. njegov dio Pristan, vašu pažnju će privući vesela graja učenika sa lijepog sportskog terena. Budete li poželjeli da upoznate školu, do nje će vas odvesti lijepo uređena staza, popločani i cvijetnjakom oivičeni prostor sa bistom - simbolom našeg prepoznavanja.

 

  


Puni naziv škole glasi:

Javna ustanova Osnovna škola “Anto Đedović” - Bar

 

 Adresa: Nikole Lekića 36; tel/fax: 030/350-188, 350-024
E-mail: skola@os-adjedovic.edu.me, os.antodjedovic@t-com.me
Sajt škole: www.mojaskola.me/os-anto-djedovic, http://sindikatskole.me/
 

Sjedište škole je u Baru, naselje Šušanj. Područje škole je cjelokupna Mjesna zajednica Šušanj od rijeke Željeznice do tvrđave Ratac.


Od šk.2008/2009. rad naše škole je nastavljen u podstanarskim uslovima, tj.u prostorijama JU Srednje poljoprivredne škole i JU OŠ „Jugoslavija” u Baru.

Od II polugodišta šk.2011/2012. škola radi u novom savremenom školskom objektu.

Stari školski objekat Novi školski objekat

 

 

 

 

Poštovani posjetioci ovog sajta.
Želja nam je da upoznate našu školu i na ovaj način. Pokušali smo da Vam predstavimo sve najzanačajnije i najzanimljivije događaje u našoj školi. Želimo Vam ugodan boravak na našem sajtu.

 

Direktorica škole,

Stanka Vukčević, prof.

 

Škola