PISA 2009 PROGRAM ZA MEĐUNARODNO TESTIRANJE UČENIKA - GLAVNO TESTIRANJE

Škola će učestvovati u glavnom testiranju koje će se obaviti u periodu od 23. marta do 30. aprila 2009. godine Za Školskog koordinatora određena je Biljana Terzić, školski pedagog. Škola je predložila termin u drugoj polovini aprila.

U pitanju je najveće međunarodno testiranje u oblasti obrazovanja; obuhvata učenike starosne dobi oko 15 godina – ovoga puta biće testirani učenici 1993. godište; testiranjem se procjenjuje spremnost učenika za život i mjere se postignuća učenika iz oblasti čitanja, matematike i prirodnih nauka.
Više detalja o programu PISA može se naći u promotivnom materijalu koji je obezbijedio Ispitni centar (kod pedagoga) ili na veb-sajtu OECD-a: http://www.pisa.oecd.org/.
Ispitnom centru Škola je poslala podatke o svim učenicima koji ispunjavaju uslove testiranja (1993. godište), a Ispitni centar će ovih dana poslati Školi imena 132 učenika sa spiska koji će učestvovati u testiranju (slučajni uzorak).
Potrebno je iskoristiti primjere PISA-zadataka za orijentacionu pripremu učenika za predstojeće testiranje.
Primjeri zadataka mogu se dobiti kod pedagoga ili kod profesora Škole koji su išli u Ispitni centar po pitanju informisanja o predstojećem testiranju (Vera Ramović, Branka Banović, Gordana Labović).