Nakit iz učionice zadivio strance

Uvod...

 

Tekst objavljen u dnevnom listu "Pobjeda".

Škola “Spasoje Raspopović” jedina u Crnoj Gori priprema svoje učenike da budu zlatari, prerađivači mlijeka, podrumari, vinogradari, pekari... , ali mladi nerado hoće u zanatlije. U ovoj obrazovnoj ustanovi smatraju da se mora više uključiti privreda i poslodavci, te da bi stipendije i radna mjesta bila pravi motiv .

   

Direktorka Vuksanović na školskoj izložbi nakita


Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” u Podgorici, koja školuje đake za oblast geologije, rudarstva i metalurgije, već četvrtu godinu obrazuje mlade za poslove obrađivača plemenitih metala.
Učenici ovog smjera, uspjeli su da urade takve komade nakita da su zadivili strance koji su prošle godine došli iz Norveške, Njemačke i Austrije, da posjete školu. Škola raspolaže potrebnom opremom i prostorom u kojem se, na časovima praktične nastave, rade narukvice, lančići, minđuše, kaiševi... od plemenitih metala, ali i drugih materijala od kojih se pravi vrlo tražena bižuterija. Ovo su sigurno unikati, koji uskoro mogu biti dio asortimana neke zlatare ili prodavnice nakita.

  

Vrijedni obrađivači plemenitih metala


Po riječima profesora Veska Mihailovića, učenici koji upišu ovo zanimanje upoznaju se sa osnovnim svojstvima plemenitih metala, a akcenat u nastavi stavlja se na tehnologiju izrade nakita. Učenici izrađuju prstenje, minđuše, ogrlice...kombinujući, kako kaže, plemenite ,metale i njihove legure sa dragim i poludragim kamenjem i kristalima.

Radovi učenika


- Riječ je o veoma unosnom zanimanju koje omogućava i otvaranje sopstvenog biznisa, i to bez nekog velikog ulaganja, ali koje, kao i mnogi drugi zanati, ne izaziva neko veliko interesovanje mladih. S obzirom na činjenicu da zlatari ne žive nimalo loše, da u tim radnjama neka dovoljno kvalifikovanog kadra, očekivali smo da će interesovanje za obrađivače plemenitih metala biti veće, ali sve u svemu nije ni tako loše kao kada se radi o nekim drugim trogodišnjim zanimanjima, kaže Ljeposava Vuksanović direktor Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović”.
Interesovanje za zanate, ističe direktorica, ne samo da jenjava, nego se može reći da drastično opada, uprkos činjenici da su pojedine zanatlije danas među bogatijim ljudima.
- Naši učenici su, kaže Vuksanović, vrsni majstori i uopšte ne pretjerujem kada to kažem. Mnogi su bili iskreno zadivljeni kada su vidjeli nakit koji su oni napravili.
Ova škola ima 16 zanimanja u okviru područja rada - geologija, rudarstvo, metalurgija i jedina je obrazovna ustanova u Crnoj Gori koja školuje kadar za mnoga deficitarna zanimanja.
- Ako hoćemo kvalitetne zanatlije, odnosno ako hoćemo da nam zanati opstanu, moramo se svi zajedno više angažovati i povezati. Presudni u čitavoj priči su privreda i poslodavci. Oni su to koji treba da animiraju djecu da se upisuju.
Vjerujem da bi interesovanje mladih bilo neuporedivo veće kada bi ta djeca imala stipendije, kada bi ih čekalo radno mjesto, što bi bilo logično da im se ponudi, sobzirom na deficitarnost tih profila, naglašava naša sagovornica.
Ona podsjeća da su ove godine već iškolovali jednu generaciju prerađivača mlijeka i da taj kadar niko prije nije na ovaj način osposobljavao, te da očekuje da ti mladi ljudi mogu bez problema na nađu posao.
- Prošle godine smo upisali prvu generaciju pekara, koje, takođe, niko do sada nije školovao. U Inpeku su pokazali interesovanje za naše učenike i očekujemo da će odobriti jedan broj stipendija, kaće direktorica Srednje škole “Spasoje Raspopović”. 
 

Frizeri najpopularniji
Najpopularniji zanat u Srednjoj školi “Spasoje Raspopović” je frizerski , ovdje se godinama traži mjesto više.
– To je i razumljivo, jer se radi o poslu od kojeg se sa najmanje ulaganja može najbrže zaraditi. Nakon frizera, mladima je najinteresantnije zanimanje prehrambeni tehničar, a potom pogonski tehničar štampe.Manje ih mnogo zanima da budu hemijski laboranti, hemijski tehničari, konfekcijski tehničari, tehničari industrije aluminijuma, izrađivači hemijskih proizvoda, prerađivači mlijeka, ističe Vuksanović.
 

Konfekcionari bi mogli u kreatore
Imamo vrlo talentovanu djecu na smjeru za konfekcionare. Njihovi modeli i kreacije su zaista nešto što treba vidjeti. Imamo izvanredne uslove u školi da razviju svoj talenat. Ti u čenici su već ponudili neke ideje oko izgleda školskih uniformi, i ukoliko ih bude, sigurno će se ponuditi da ih rade. Naravno, pod pokroviteljstvom škole, podsjeća Vuksanović, naglašavajući da ova škola obrazuje cvjećare - rasadničare, podrumare, voćare, vinogradare, dakle, kadar koji je našem tržištu veoma potreban.
 

Tekst objavljen u dnevnom listu "Pobjeda".