Десет најмоћнијих жена у политици

Naučni portal LiveScience sastavio je listu 10 najmoćnijih žena u istoriji svjetske moderne politike.

Na listi se nalazi i njemačka kancelarka Angela Merkel, često spominjana u medijima po svojoj jedinstvenoj čvrstoći i odlučnosti u donošenju političkih odluka, te britanska kraljica ali i žene iz manjih država koje su na svojim leđima iznijele teret vladara neke zemlje.
 

Yulia Tymoshenko

1. Yulia Tymoshenko, ukrajinska premijerka, žena je koja ima sve - izgled fotomodela i mozak biznismena. Zaštitno lice ukrajinske Narandžaste revolucije iz 2004, Tymoshenko je i mogući kandidat za predsjednicu Ukrajine na predstojećim predsjedničkim izborima 2010.godine.

 

Sirimavo Bandaranaike

2. Sirimavo Bandaranaike, premijerka Šri Lanke, prvi ženski premijer na svijetu postala je nakon suprugove smrti još 1959.godine. Poznata i kao "uplakana udovica" zbog čestih ispada plača tokom predsjedničke kampanje, uložila je velike napore da bi promijenila britansko ime države Ceylon u Šri Lanka.

 

Benazir Bhutto

3. Benazir Bhutto, dva puta premijerka Pakistana, provela je pet godina u zatvoru zbog korupcije, a ubijena je u atentatu 2007. prilikom trijumfalnog povratka u Pakistan. Njene pristalice misle da je mogla povratiti staru snagu i slavu da doživjela izbore 2008.

 

Corazon Aquino

4.Corazon Aquino, bivša predsjednica Filipina, koja je uvijek isticala da je ustvari obična domaćica i udovica, na mjesto predsjednice došla je kao članica pokreta "Snaga naroda" koji je s vlasti skinuo dugogodišnjeg predsjednika Ferdinanda Marcosa. Bez ikakvog prethodnog političkog iskustva i samohrana majka petoro djece, ipak je uspjela provesti mnoge moderne reforme na Filipinima.

 

Ellen Johnson - Sirleaf

5.Ellen Johnson - Sirleaf, "čelična dama" Liberije postala je prva ženska predsjednica neke afričke države nakon što je 2005. s vlasti svrgla konzervativca Čarsa Tejlora. Svoj nadimak "Thatchereresque" dobila je nakon stoičkog izdržavanje kazni u zatvoru i egzilu zbog kritikovanja tadašnje vlasti.

 

Angela Merkel

6. Angela Merkel, po Forbesovoj listi trenutno najmoćnija žena na političkoj sceni svijeta. Kao potencijalni simbol njemačke moderne ekonomije, Merkel je dosadašnjim radom već ušla u istoriju evropske politike.

 

Golda Meir

7. Golda Meir, bivša izraelska premijerka, često nazivana i "jedinim muškarcem u kabinetu" Izraela, poznata je po borbi za prava Jevreja u sukobima s Palestinom.

 

Margaret Thatcher

8. Margaret Thatcher, premijerka Velike Britanije od 1979. do 1990, originalna "čelična dama" preživjela je atentat, odgojila dvoje djece i bila premijer čak tri mandata.

 

Indira Gandhi

9. Indira Gandhi, indijska premijerka u tri navrata, od 1966.-1977. pa opet od 1980.-1984., nazivana i "starom vješticom" uspjela je ostati na tronu Indije u najtežim godinama. Indira Gandhi umrla je nakon što ju je nesretnim slučajem ubio njen stražar.

 

Kraljica Elizabeth II

10. Kraljica Elizabeth II, kraljica britanskog Commonwealtha zadnjih 56 godina, ubjedljivo je žena s najdužim "stažom" u vladanju. Iako joj često osporavaju stvarnu vlast zbog velikih ovlasti premijera, ne treba zaboraviti da je ona postala više od kraljice. Kraljica je danas globalna institucija koja i u 83. godini redovno ispunjava kraljevske dužnosti.