Умјетничко клизање

Umjetničko klizanje je zimski sport u kojem invidualci,

parovi, ili grupe ljudi izvode skokove, piruete, i ostale poteze na ledu, često praćeni muzikom. Klizači se takmiče u više nivoa, od početnika do profesionalca, na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Međunarodna klizačka organizacija (ISU) određena je za takmičenja i suđenja na njima. Umetničko klizanje je zastupljeno na Zimskim olimpijskim igrama.


Oprema
Klizaljke umjetničkih klizača se vidno razlikuju od hokejaških. Osim što su mnogo manje i jednostavnijih sječiva, one na vrhu imaju takozvane “zubce toe picks ili "toe rakes" koje se prvenstveno nalaze tu da bi olakšali i omogućili skokove i određene figure koje bi bile nemoguće obaviti bez tog dijela klizaljki.
Sječivo klizaljke je zaobljeno na vrhu prstiju u radijusu od dva metra. Danas one su dizajnirane da održavaju što veću moguću klizačku stabilnost. Oštrica klizaljki je oko 4mm tanka. Oštrica je najvažnija u čitavom sportu, oštra je kao žilet (da bi mogao da siječe led, koja je na žalost najviše doprinosila u povredi klizača) , i od nje zavisi čitav ishod takmičenja.
Klizaljke umjetničkih klizača su negdje oko 2,5 cm manje tj niže od ostalih klizača u drugim disciplinama, da bi mogli više da kontrolišu rad nogu (što je veoma važno u plesnoj disciplini) kao i da bi imali više kontrole u izvođenju drugih figura.
Klizaljke se po tradiciji izrađuju ručno od više slojeva kože. Poslednjih godina, mogu se naći i one od sintetičkih materijala sa termoizolacijom koje postaju sve više popuralne među klizačima a i tanje i lakše su.
Tipična i uobičajena boja klizaljki za muškarce je obično crna, dok djevojke najčešće nose bijele ili boje kože, (mada postoje i druge boje, ali ove su jednostavno standardne).
Odjeća za klizanje obuhvata haljinu i suknju za žene, a pantalone i košulju za muškarce. Što se tiče takmičenja ovi djelovi odjeće mogu biti komplikovano dizajnirani i mogu dostići cijene od hiljadu dolara što sve zavisi od  dizajnera. Za vježbu, klizači oba pola koriste gamašne ili tanke fleksibilne pantalone. Debele specijalne najlonke u boji kože nose klizačice u  kombinaciji sa suknjom ili haljinom zbog dodatne toplote i boljeg estetskog efekta.
Olimpijski sport, umetničko klizanje ima sledeće discipline:
• Klizanje pojedinaca, za muškarce i žene. Klizači na takmičenjima izvode progame uz muziku čiji su osnovni elementi: Skokovi, Piruete, Koraci, ( i Spirale za žene i sportske parove).
• Sportski parovi, tim se sastoji od žene i muškarca.
• Plesni parovi, koji se opet sastoji iz mešovitog tima muškarac/žena. Plesni parovi se veoma razlikuju od sportskih parova, prvenstveno po tome što se više fokusiraju na komplikovane korake koje se striktno drže forme plesa i ritma muzike više nego na akrobatske skokove, bacanja i podizanja.

Klizači koji su osvajali značajna priznanja poslednjih nekoliko godina su:
Brajan Žuber (Brian Joubert) (rođen je 20. septembra, 1984. u Poitiers, Francuska). Četiri puta je bio nacionalni šampion. Godine 2004, Žuber postaje prvi Francuz koji je osvojio Evropsko prvensto u klizanju u poslednjih 40 godina. On je takođe nosilac srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu 2004 i 2006 godine. Brajan počinje da kliza od svoje četvrte godine života i do tada ima želju da osvoji zlato na Olimpijskim takmičenjima. Na svojoj drugoj Olimpijadi 2006 u Torinu završio je kao šesti. Na Svjetskom prvenstvu u Japanu 2007. osvojio je zlatnu medalju.
Stefan Lambijel (fr. Stéphane Lambiel) (rođen 2. aprila, 1985. u Martigny, u Švajcarskoj) je šest puta bio nacionalni pobjednik Švajcarske u umjetničkom klizanju i Svjetski šampion na prvenstvu u Moskvi 2005. On je, takođe, i nosilac srebrne medalje na Olimpijskim igrama 2006. godine u Torinu. Lambijel je odrastao u Saksonu. Ima sestru Silviju (rođena 1982.) i brata Kristofera (rođen 1989.). Lambijel živi u Lozani, u Švajcarskoj gde je diplomirao biologiju i hemiju u junu 2004. U međuvremenu, ipak je odlučio da malo odloži postdiplomske studije, kako bi se više posvetio umjetničkom klizanju. Zbog ljetnjeg zatvaranja švajcarskog klizališta ponekad trenira u Nemačkoj tokom tog perioda.
Karolina Kostner (Carolina Kostner), rođena 8. februara 1987. u Bozen-Bolzanu u Italiji. Njen najbolji rezultat na takmičenjima je bila bronzana medalja na Svjetskom prvenstvu u umjetničkom klizanju 2005. godine. Karolinina majka Patricija je takođe bila umjetnička klizačica koja se takmičila 70-tih godina, dok je njen otac Ervin igrao za italijanski nacionalni tim u hokeju na ledu, učestvujući pritom na raznim takmičenjima od Svjetskog šampionata do Olimpijskih igara. Karolina je bila i nosioc italijanske zastave na otvaranju zimskih Olimpijskih igara 2006. u Torinu.
Tomaš Verner(Tomáš Verner rođen 3. juna, 1986 u Piseku) češki je klizač u umjetničkom klizanju. On je petostruki češki nacionalni prvak, a od 2008. godine i evropski šampion. Godine 2007, postao je prvi češki klizač koji je osvojio medalju na evropskom prvenstvu posle 15 godina. Godine 2008, postaje prvi čeh koji osvaja zlatnu medalju na evropskom prvenstvu posle Petra Barne i njegove pobjede za Čehoslovačku 1992. godine. Vernerov stariji brat, Miroslav Verner, takođe je klizač koji se takmičio u juniorskoj konkurenciji.
Јевгениј Плушенко (3. новембар 1982. Русија) је један од најбољих руских клизача. Тренира га Алексеј Мишин. Плушенко је почео да клиза 1986. у својој четвртој години. Брзо је напредовао и већ са 15 година појавио се на свjетском првенству на коме је освојио бронзану медаљу. Његов највећи ривал на леду је Алексеј Јагудин. Неколико је пута био шампион Русије, а пет пута је био европски шампион. Освојио је три свjетска злата и једно сребро, као и олимпијско сребро. На олимпијским играма у Торину 2006. године осваја златну медаљу. Плушенко је познат по својим комбинацијама скокова 4,2,3 и 4,3,3 а посебно по "Билмановој спирали" коју ријетко који мушки клизач може да изведе. Плушенка популарно зову краљ леда.