Nagrađeni rad

Ja sam novi život koji si željela, mama. Znam da si srećna što postojim u tvojoj utrobi i meni je lijepo da rastem u tebi. Ali moram nešto da ti kažem...
Ne želim više ujutro da se budiš sa cigaretom. Kada udahneš taj dim, on dopre do mene i neprijatno me probudi. Moje majušno srce pokušava da radi pravilno, ali ne uspijeva. Mama, želim da dišem punim plućima! Ti me u tome sprečavaš. Neću da budem malen, neugledan i da budem najmanja beba na porodilištu. Nemoj da šalješ u moj krvotok čestice otrova! Želim da se rodim zdrav, lijep i srećan.
Mama, želim da budeš zdrava kada me doneseš na svijet. Usliši moju molbu, ja imam pravo da živim u zdravoj sredini. Ne želim da tvoja kosa miriše na dim cigarete. Ne želim da tvoji prsti, dok me budu mislovali po kosi, budu žuti. Neka koža tvoga lica bude nježna, bez ijedne bore koju je napravio nikotin. Dok budeš spuštala poljubac na moje čelo, neka tvoje usne ne budu gorke. Neka tvoje grudi iz kojih izlazi rajsko mlijeko za tvoje čedo budu izvor zdrave hrane.
Hoću da me vodiš u prirodu, da šetamo brdima, da me dojiš nasred šumske staze, hoću da budemo srećni, a to ćemo uspijeti ako još ovoga trenutka pestaneš da unosiš nikotin u svoja pluća.
Bićeš najljepša mama na svijetu, ako uslišiš moju molbu, a ja tvoja najljepša beba za ponos.

Sara Drinčić, VI1,
OŠ Mileva Lajović Lalatović
Nikšić